Ptak Rehabilitacja Przychodnia Rehabilitacyjna 12 293 99 99

Dieta w chorobach stawów i kręgosłupa

Czyli jaka dieta jest ważna dla naszych stawów i kręgosłupa 

 

Zły styl życia, w tym brak dbałości o prawidłowe odżywianie uruchamiają procesy w organizmie człowieka, których konsekwencją są choroby metaboliczne, zapalne i zwyrodnieniowe stawów takie jak zwyrodnienie stawów, dna moczanowa, osteoporoza czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Produkty, które spożywamy mają ogromny wpływ na stan naszej flory bakteryjnej w jelitach. Spożywając czerwone mięso oraz tłuszcze zwierzęce uaktywniamy bakterie , które sprzyjają produkcji interleukin zapalnych czyli białek z grupy cytokin które biorą udział w procesie komunikacji pomiędzy komórkami układu odpornościowego. Wykazują one szerokie działanie, między innymi biorą udział w powstawaniu stanów zapalnych w naszym organizmie.

Aby chronić nasze stawy należy spożywać produkty o działaniu przeciwzapalnym. Produktami o takim działaniu są warzywa, owoce, tłuste ryby morskie oraz przyprawy i tłuszcze roślinne. Warzywa spożywane w dowolnej postaci ale najlepiej na surowo , wspomagają pracę naszego organizmu. Karetenoidy to grupa warzyw i owoców obfitująca w antyoksydanty , które zapobiegają rozwojowi procesu zwyrodnieniowego i opóźniają starzenie się stawów, warto więc dodawać je do każdego posiłku. Znajdziemy je w warzywach i owocach o intensywnych kolorach czerwonym(np. pomidory, papryka), fioletowym (jagody, truskawki, maliny).